Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
vrijdag 19 juni 2015

 
Collectie G.J. Lourens

Onlangs mochten we als stichting in ontvangst nemen een prachtige collectie voorwerpen en documenten verzameld door de heer G.J. (Gerrie) Lourens.
Hij begon zijn loopbaan bij Glas- Verfwaren en Kwastenhandel ' de Leeuw' (eigenaar J.W. Bos)  aan de Bosstraat 51 hoek Westerstraat. In 1974 neemt hij de zaak over en wijzigt deze in “Lourens Verf  Winschoten, groothandel in verfwaren en schildersgereedschappen”.
In 1978 volgt een overname van de al in 1797 door de familie Koops opgerichte gelijknamige verfhandel aan de Venne 107. De bedrijfsvoering wordt enigszins aangepast;  voorheen was de verkoop van Lourens Verf samen met de groothandel gevestigd aan de Bosstraat.  Deze beide soorten verkoop worden nu gescheiden. De groothandelverkoop blijft in de Bosstraat, de particulier kan voor een uitgebreid assortiment verf en behang terecht aan de Venne.  De groothandel neemt dusdanige vorm aan dat uitbreiding noodzakelijk wordt en  dus bouwt Lourens in 1980 voor zijn groothandel een nieuw pand op het Industrieterrein Reiderland aan de Transportbaan  48-50. Op 13 augustus 1990 legt een uitslaande brand de verf- en behangzaak Koops aan de Venne in de as. De binnenstad ontsnapt aan ramp. De groothandel aan de Transportbaan is later over gegaan in handen van de Fa. Olijslager.
Dankzij Gerrie Lourens mogen wij beheren een prachtige collectie ' Winschoter Erfgoed' gerelateerd aan ruim 200 jaar verfindustrie die getoond wordt in vitrines opgesteld in de ruimtes van Stichting Oud Winschoten aan de Johan Modastraat (voormalige bibliotheek).

 
 
 

 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten