Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
dinsdag 6 augustus 2013


Eerste TV omroepster kwam uit Winschoten.

Het waren “gewone” jongens uit de provincie die op een dag in 1947 bijelkaar kwamen, om te praten over een uniek experiment. Zendamateurs in hart en nieren,  aangesloten bij de jonge Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON)

Onderhen, L.Foreman, chef van de radioreparatie-afdeling van de firma Welp in de Blijhamsterstraat in Winschoten. De grote inspirator van de club was Hendrik de Waard, de latere hoogleraar experimentele natuurkunde aan de universiteit van Groningen.Hij stelde zijn kameraden voor, de grote handel en nijverheidstentoonstelling van 1948 in Groningen op te luisteren met een demonstratie van een revolutionaire vinding die uit Amerika en Engeland was komen overwaaien: TELEVISIE !

Presentator van het eerste uur was Fokko Boelens uit Hoogezand.Op de zolder van het bedrijfspand van de firma Welp werd een ruimte afgetimmerd en een studiootje ingericht, compleet met een  kachel voor de koude dagen.
Het Vrije Volk kreeg er in die dagen lucht van en was vooral onder de indruk van de omroepster . Het leuke kopje was van Marietje Cornelissen uit Winschoten. Marietje was de dochter van de hospita van de heer  Foreman, een enthousiast radio monteur. De relatie tussen de familie Cornelissen en Foreman was zo goed, dat hij een gigantische zendmast op hun huis aan de St.Vitusholt mocht plaatsen.Foreman kwam bij hen wonen toen hij 21 was .Marietje was toen 7 jaar oud. Dat was in 1938. Hij is er vele jaren kostganger geweest en zo werd Marietje met het radio- en latere televisievirus besmet. Ze was een van de weinige jonge vrouwen die zendamateur als hobby had en door haar jeugdige stem had ze altijd heel snel contact met mensen over de hele wereld.Op 31 mei 1951 richten de bestaande(radio)omroepverenigingen de Nederlandse Televisie Stichting  ( NTS ) op, amper vier maanden later volgde de eerste officiële uitzending.


Fam. Cornelissen en Lou Foreman  
Marietje tijdens een uitzending  

In de studio met Lou Foreman    


TV uitzending ergens op een plein in Winschoten
Marietje schreef haar eigen verhaal     

 

 

Bronnen: artikel: Bert Jalink in Tijdschrift Oud Winschoten: jaargang 14, 2011 nr,27              
 
Rolinka Wegman, www.zuidhorninbeeld.nl                             

Geen opmerkingen:

Een reactie posten