Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
maandag 19 november 2012

Ets van Johan Hemkes (1894-1988)

Johan Hemkes, geboren in het Friese Schalsum, studeerde aan de Rijksnormaalschool en stond op zijn 18e jaar reeds als schoolmeester voor de klas in Herbaijum. In twee maanden behaalde hij de tekenakte
L.O. Twee jaar later, in 1914 zijn hoofdakte. Tot zijn grote vreugde werd Hemkes in 1921 als tekenleraar benoemd aan de Rijks H.B.S in Ter Apel. In die functie vond hij meer tijd om aandacht aan de beeldende kunst in het algemeen en de grafiek in het bijzonder te schenken.

Van 1921 tot 1966 maakte hij houtsneden, aquarellen, litho's en ruim 400  etsen. Herinneringen aan die  vijfenveertig jarige periode in Ter Apel, ondermeer zijn prachtige etsen van het kruisherenklooster uit 1465. In 1966 verhuisde Hemkes met zijn echtgenote naar Bilthoven en wijde zich daar geheel aan de kunst.

In die jaren wist hij zijn oeuvre belangrijk uit te breiden. Tot op hoge leeftijd beheerste het etsen zijn leven dag in ,dag uit. Wellicht is deze in 1947 gemaakte ets de wereld over geweest, om uiteindelijk na 65 jaar terug te keren naar de plaats waar hij is vervaardigd....Winschoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten