Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.








dinsdag 10 april 2012

foto: J.Lippold, Emmen


Schoenen uit de Middeleeuwen

In 1996 begon de gemeente Winschoten met de grondwerkzaamheden om een terrein aan de Beersterweg bouwrijp te maken voor het huidige  businesspark "Reiderland". Op de plaats waar het bedrijvencentrum ''Cumuluis"zou gan verrijzen, trof een lid van de Stichting Archeologie & Monumenten (SAM) enkele oude sporen uit de late Middeleeuwen aan. Men vond overblijfselen van een boerderij met erfgreppel en twee waterputten.

Onder één van de twee waterputten kwam een schoen tevoorschijn. Schoenen uit de Middeleeuwen zijn zeer zeldzaam. Voor Winschoten en omstreken is dit zeker het oudste exemplaar. De schoen dateert uit de 14 e eeuw. De sluiting bestaat uit vier lederen riempjes met in het midden een dubbele knoop. De riem wordt met de knoop door een sleutelgatvormige opening getrokken, zodanig dat de knoop achter de vernauwing valt en vastgehouden wordt. Het bovenstuk van de schoen is uit één stuk leder in elkaar genaaid met een losse voorflap. De zool is aan de binnenzijde ingenaaid en heef geen hak. Van deze originele, oudste Winschoter schoen is een exacte replica gemaakt.

Een tweede schoen werd een maand later gevonden. De leden van SAM vonden ook deze schoen onder in een waterput, nog geen 300 meter van de eerste schoen vandaan. Dit keer ging het om een kinderschoen maat 18. Ook dit schoentje dateert uit de 14e eeuw.Het bovenstuk is eveneens uit één stuk leder in elkaar genaaid. De sluiting bestaat nu echter uit een lederen riempje met een dubbele ovaalvormige gesp. Omdat ook deze schoen in een zeer slechte staat verkeerde is opnieuw besloten een exacte reconstructie te maken.

De SAM en de Stichting Oud Winschoten zijn verheugd dat de firma Molenkamp Schoenen aan de Langestraat/ Venne zich bereid  getoond heeft de kosten voor de reconstructie van deze twee schoenen op zich te nemen en daarmee  beide modellen voor het nageslacht te bewaren.

Ko Lenting , uit ons tijdschrift Oud Winschoten, jaargang 6, 2003 , nummer 11

Geen opmerkingen:

Een reactie posten