Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.








zaterdag 24 maart 2012





















In één van onze tijdschriften hadden wij een afbeelding geplaatst van een schilderijtje/ingekleurde pentekening van mevr.Dorothea Koning-Reisser, de echtgenote van apotheker Jan Albert Koning. Onmiddelijk na het verschijnen van dat tijdschrift,  kregen wij een reactie van mevr.Betty Witter-Meijer. Zij bleek in het bezit te zijn van hetzelfde prentje, maar ook van twee andere Winschoter stadsgezichten, eveneens in dezelfde stijl gemaakt door mevr.Koning. Deze prenten zijn op een bijzondere manier vanuit Oostenrijk in Winschoten terechtgekomen..Wij willen u dit niet onthouden: het echtpaar Van der Molen, de grootouders van Elzo Witter, de man van Betty, had een Oostenrijks pleegkind in het gezin opgenomen. Het was de zesjarige Poldi Kalina, die tot haar zestiende bij de familie Van der Molen zou blijven wonen. Na het overlijden van haar pleegmoeder keerde het pleegzusje van Elzo's moeder terug naar Wenen. De contacten zijn tot haar dood gebleven.

Vlak voor zijn 17e verjaardag, in augustus 1955, vertrok Elzo per trein naar Poldi voor een vakantie in Oostenrijk. In zijn vakantiedagboek schreef Elzo het volgende. "Na afloop van de rondvaart stonden Poldi en tante Ella mij op te wachten. We zouden gaan eten in het zeer deftig restaurant "Rathauskeller met de dames Reisser, een zuster van mevr.Koning uit Winschoten met haar oude moeder. Het waren beide alleraardigste mensen. We spraken af, dat we vrijdagsavonds elkaar weer zouden ontmoeten". Bij vrijdag 19 augustus lezen we vervolgens "Tegen vier uur zijn we , na ons omgekleed te hebben, op de trein gestapt voor een bezoek aan de dames Reisser. Daar hebben we enkele zeer gezellige uren doorgebracht en hebben we gejausd" Via deze contacten is Poldi aan de drie prentjes, hoogstwaarschijnlijk als aandenken aan haar verblijf inWinschoten gekomen.

Vele jaren later, enige tijd voor haar overlijden, heeft Poldi de prentjes aan Elzo en Betty geschonken en zo zijn ze vanuit Wenen weer in Winschoten beland. De afbeeldingen van de Winschoter Toren met markt en van de houtmolen van Rienmeijer aan het St. Vitusholt, beiden met potlood gesigneerd met D.K.R,  zijn door Betty aan de Stichting Oud Winschoten geschonken, waarvoor onze hartelijke dank!




















Adrillen

De stichting is in het bezit gesteld van een prentje/ ingekleurde pentekening(afmeting 11x16 cm ) met een afbeelding van het marktplein, onderschrift "Adrillen" en gesigneerd met de letters D.K.R.
De achterzijde vermeldt de tekst Adrillen of Allerheiligenmarkt, om de kerk met op de achtergrond de Winschoter Toren gemaakt door mevr.Koning de 2e vrouw van apotheker Koning, circa 1950
Jan Albert Koning was vele jaren directeur van de GEMBO in Winschoten.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de vermelde letters kunnen staan voor Dorothea Isabella Maria Reisser, geboren op 23 maart 1899 te Wenen. Inmiddels is ook gebleken dat er meerdere van deze prentjes/pentekeningen door mev.Koning zijn gemaakt. De redactie is benieuwd of er ook nog andere beeldende uitingen van haar bekend zijn. Uw reacties zijn zeer welkom!

Deze prent is geschonken in 2004 door de Fam. L.H. Siertema Winschoten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten