Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
woensdag 22 februari 2012

Zicht op Winschoten, reproductie 46x36 cm

Het is maandag 31 juli 1854.
Op die prachtige zomerse dag raakt sigarenmaker en amateur- schilder  Hertman Braak Hzn geboeid door zijn stad, waar hij-komende vanuit Appingedam- sinds 1853  woont. Tegen vier uur neemt hij ongeveer plaats bij de huidige ingang van het Stadspark, haalt zijn schetsboek tevoorschijn en gaat volijverig aan de slag. Thuis aan de Vissersdijk werkt hij zijn inpressie gedetaileerd uit en geeft er vervolgens kleur aan.
Bijna 130 jaar later laat het gemeentebestuur van Winschoten het origineel van deze amateur,
reproduceren in een oplage van 5000 exemplaren. Aanleiding daartoe was het 'openhuis' dat het gemeentebestuur voor de bevolking hield ter gelegenheid van de ingebruikneming van het stadskantoor op donderdag 28 en vrijdag 29 april 1983.
Dankzij een schenking van wijlen mevrouw M.Froling - Swart (de weduwe van kapper Oetze Froling) kwam dit schilderij in 1966 in het bezit van de gemeente.

Schilder Braak overlijdt al in april 1855. Hij is dan 51 jaar.Tijdens zijn kort verblijf in onze stad verandert hij ook nog van beroep. Hij sterft namelijk als suikerbakker.Geen opmerkingen:

Een reactie posten