Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
vrijdag 10 februari 2012

Tinnen maatkan met deksel

Deze kan bevond zich in de collectie van de Stichting Waslander-Danhuis. Deze stichting beschikt over een grote collectie tin. Het was wijlen de heer Jan Westers, schrijver van het " Groninger tinboek, die niet zo lang voor zijn overlijden de drieoord beerkan in de collectie ontdekte. Hij herkende aan het model in één oogopslag de kan als een Winschoter kan. Bestudering van het ietwat vage merkteken, dat in de kop is aangebracht, toonde zijn gelijk aan en bewees tegelijkertijd zijn  grote deskundigheid.

 Deze tinnen maatkan is vervaardigd door: Willem Zuidema, tinnengieter te Winschoten. Zuidema woonde en werkte tussen 1765 en 1806 aan de Witte Vrouwenstraat nr.3.

Dit is de plek aan de huidige Langestraat 4, waar voorheen de firma G.J.Groeneveld gevestigd was, later de Marskramer en tegenwoordig Vera Moda en Jack & Jones.

Deze tinnen maatkan kon worden aangekocht dankzij een royale gift van de Rotaryclub Winschoten
aan het Winschoter Erfgoedfonds

foto's Henk Klappe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten