Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
donderdag 16 februari 2012
Thoraschild vindt weg terug naar  Winschoten.

Maandagochtend 19 februari 2007, gaven burgemeester Janny Vlietstra en Trijnko Pelgrim, voorzitter van de Stichting Oud Winschoten, het in de december 2006 verworven thoraschild (toraschild) van de voormalige Winschoter joodse gemeente een plek in de vitrinekast van de stichting in het stadhuis. Het unieke zilveren schild uit 1898 werd via het prestigieuze veilinghuis Sotheby's te New York verkregen nadat eerdere pogingen het schild onderhands te verwerven niets hadden opgeleverd.

Om tot aankoop te kunnen overgaan werden door de Stichting Waslander-Danhuis de nodige fondsen op voorschotbasis beschikbaar gesteld. Hoewel de Stichting Oud Winschoten nog nooit eerder zo'n grote som heeft uitgegeven ter behoud van Winschoter erfgoed rust er ook een mate van tevredenheid onder de bestuursleden van de stichting, want het geld is immers goed besteed en een dergelijke unieke aankoop kan men slechts eenmalig in de wacht slepen.

Wat heeft de stichting nu eigenlijk gekocht?

Het thoraschil is een symmetrisch gedreven en geciseleerd zilveren schild van traditionele vorm en symboliek, De vorm van het schild herinnert aan het borstschild van de hogepriester Aäron. Hij was de 3 jaar oudere broer van Mozes, onder wiens leiding het volk  Israël uit Egypte wegtrok, een historiche gebeurtenis die bekend staat als de ''uittocht'' of  ''exodus''.Centraal gemonteerd zijn vergulde wetstafelen met de tien geboden, geflankeerd door klimmende leeuwen. De leeuwen staan symbool voor de stam van Juda. Aan de buitenzijde gedecoreerd met twee zuilen welke symbool staan voor de Tempel van Salamon. Middenonder is een vergulg compartiment gemonteerd waarin een schildjer kan worden geplaastst met de naam van de feestdag waarop de thorarol word gebruikt. Het schild is ca. 31 cm hoog en 23 cm breed en wordt middels een zware zilveren jasseronketting om de rimmoniem gehangen.

Voor meer info zie: tijdschrift Oud Winschoten jaargang 9, nr; 18 , 2007


Geen opmerkingen:

Een reactie posten