Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
zaterdag 4 februari 2012

Sint Nicolaas kostuum in collectie Stichting Oud Winschoten

Enkele maanden na de bevrijding 1945, kwam de vader van Frans Veldkamp in een bestuursvergadering van Handel & Nijverheid op het idee een Sint Nicolaasintocht te houden. De achterliggende gedachte was de ellende van de oorlogsjaren '40-'45 te vergeten en iets leuks te organiseren voor de inwoners van onze stad Winschoten.  Het idee werd uitgewerkt en op advies van Dhr. Röben werd een Sint Nicolaaspak besteld  bij  de Rooms Katholiek Liiturgisch Centrum Utrecht.

Daar werd het voortreffelijk gemaakt: eerste kwaliteit, velour, goudband, gouddraad, donker rode mantel en gele voering. Zowaar een pauselijk gewaad. En.... daarmee was in 1945 de eerste Sint Nicolaasintocht een feit.
Zij nog vermeld dat de eerste Goedheiligman H.J.Kliphuis werd en H.Kliphuis de eerste zwarte Piet. De grimme werd verzorgd door Alb. Veldkamp


Bij dit kostuum behoren ook enkele zwartepietenpakken.
Middels Harm Jan Bult werden deze zwartepietpakken verkregen.

In december 2008 maakte Sinterklaas melding dat hij vervolgens de modernisering had doorgezet en zijn keus had laten vallen op een nieuwe staf. De oude mocht in Winschoten blijven en deze overhandigde hij kort voor zijn terugreis naar Spanje aan voorzitter Pelgrim.

 De staf is in 1955  ontworpen door Jan Woltman .


Bron: Tijdschrift Oud Winschoten, jaargang 10 , 2008, nr.20


Geen opmerkingen:

Een reactie posten