Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
vrijdag 3 februari 2012
KOPERGRAVURE

Recentelijk heeft het Winschoter Erfgoed Fonds de hand weten te leggen op een kopergravure met de voorstelling van de slag bij Heiligerlee in vogelvlucht.Interessant voor onze geschiedenis is dat deze prent het stadje Winschoten toont met 3 molens.

De gravure (21 x 28 cm) die onlangsd opdook, is vervaardigd door de bekende meestergraveur Franz Hogenberg. Het toont het verloop van de slag bij Heiligerlee in vogelvlucht en linksboven ontwaart 
men het stadje  ''Wijnschoten"  met o.a. kerk, drie molens en een galg. Of er inderdaad drie molens hebben bestaan in Winschoten ten tijde van de tachtig jarige oorlog is hiermee  niet onomstotelijk bewezen, want we moeten rekening houden met de artistieke vrijheid van de kunstenaar, maar voor ons ligt een dokument uit 1568, dat ons verteld dat Winschoten met recht  "molenstad'' mag worden genoemd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten