Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
woensdag 1 februari 2012
 
                                                          

Een zeldzame kraantjeskan                                                  

(door Jan Free, Bert Looper.)              

Het was  het eerste  voorwerp dat via het Winschoter Erfgoed Fonds werd aangekocht. Op de afbeelding ziet u de deftige, ingetogen kan van de Winschoter tinnengieter W.Zuidema.
Waar de meeste kannen uit de  negentiende eeuw voorzien zijn van bloemen en of landschapsmotieven, bezit deze kan van onze stichting een zeldzame ''kettingdecoratie''. Het is overigens niet aannemelijk dat de kan, die zo rond 1860 moet zijn gemaakt,. door Zuidema  zelf is verlakt.

De tingieters besteden het decoratiewerk meestal uit aan gespecialiceerde verlakkers. Deze verlakkers gingen zelfs langs de boerderijen om te informeren of de veel gebruikte en daardoor vaak beschadigde kannen ook  opgeknapt moesten worden. In het begin van deze eeuw kostte het lakken van zo'n kan zo rond de vijf gulden. Tegenwoordig al gauw 500 euro.


Lees het hele artikel in ons Tijdschrift Oud Winschoten, jaargang 1 nr.1 ,1998.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten