Welkom op de weblog van het Winschoter Erfgoedfonds. Op deze weblog vindt u allerlei foto's van objecten van het Winschoter Erfgoed. Om een foto groter in beeld te krijgen, kunt u een foto naar keuze aanklikken.
zaterdag 11 februari 2012


Dirk Mulder en Harm van der Veen

De ‘jeudse jongens’ van WVV

Van de Winschoter bevolking was relatief een groot percentage joods. Dat heeft tot op de dag van vandaag zijn sporen nagelaten in het Winschoter dialect. Dat Winschoter joden een actieve rol speelden in het culturele leven van de plaats is bekend. Maar hoe zat dat met betrekking tot de sportbeoefening?

Achttien vwo-leerlingen uit de klas van docent geschiedenis Albert Jan Binnendijk van het Dollard College in Winschoten hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de joodse voetballers van de 110 jaar oude Winschoter Voetbal Vereniging.

De leerlingen hebben hun onderzoek niet alleen verricht in het onlangs naar het RHC Groninger Archieven overgebrachte archief van WVV, maar spraken tevens met tijd- en clubgenoten, doken in het archief van de gemeente Winschoten en bezochten internetsites, zoals bijvoorbeeld die over het joodse voetbal in Groningen .

De naspeuringen van de leerlingen uit klas vijf hebben geresulteerd in dertien biografieën, waarin de joodse voetballers een ‘eigen gezicht’ hebben gekregen. Deze portretten worden gebundeld in een boekje onder de titel Jeudse jongens van WVV en verschijnt eind november; precies op tijd voor het grote jubileumfeest van de voetbalvereniging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten